Forside     Om bogen     Om Gjorslev     Gys     Tips til at lære mere    Foredrag    Kontakt 

Om Gjorslev

Bygget som et kors

Kort over Gjorslev

Gjorslevs hjemmeside

FOTOGALLERI

Bygget som et kors

Gjorslev slot ligger på Stevns. Det blev opført omkring 1396 som en befæstet borg af Roskildebispen Peder Jensen Lodehat.

Byggematerialet er kalksten fra Stevns klint, og slottet er udformet som en korsbygning omgivet af voldgrave med et 30 meter højt tårn i midten.

Biskoppen ville sikkert behage Vorherre i himlen med det kors. I dag har rejsende med fly også glæde af at se ned på Gjorslevs korsformede bygningsværk.

 


Peder Jensen Lodehat


Gjorslev har ifølge sagnet fået navn efter vikingehøvdingen Gjor, der opførte sin borg på stedet som værn mod de vendiske sørøvere.

Stedet har også engang i tolvhundredetallet tilhørt væbneren Rane Jonsen, der efter sigende deltog i mordet på Erik Klippinge og blev henrettet for sin udåd.

 

To konger har gennem tiden været ejere af Gjorslev, og derfor kan man kalde bygningen et slot. Det drejer sig om Christian 3., der overtog borgen efter reformationen i 1636 og Frederik 4., der i 1714 lavede slottet til ryttergods.

 

I dag ejes Gjorslev af Jens Edward Tesdorpf, der driver godset med 770 hektar skov, 880 hektar marker og 350 malkekøer.
 

Kort over Gjorslev


Tegnet af Lykke Bianca til Himmelborgens Hemmeligheder
 

Kortet over Gjorslev er ikke så gammelt, som du måske tror. Det er tegnet til ”Himmelborgens Hemmeligheder, og de nye stalde og længer er med. Og selve slottet ligger stadigvæk i landskabet som før i tiden. Klik på kortet,  hvis du vil have en kopi.

Klik her for at se, hvor Gjorslev ligger.
 

Gjorslevs hjemmeside

Klik på Gjorslevs våbenskjold og kom ind på godsets hjemmeside.

Her kan du få meget mere at vide om den gamle middelalderborg og om driften at et moderne gods.

 
FOTOGALLERI
Kom med en tur rundt på Gjorslev – i kældre og sale og i parken og voldgraven. Måske møder du nogen af fortidens beboere.
Klik på billederne for at
gøre dem større, eller klik her for at se dem i Picasa som diasshow.